Efter debaclet med den slutsålda piccatan gjorde Roteln återbesök, eftersom vi blev uppriktigt sugna på den carbonara som listades som alternativrätt efter dagens två huvudalternativ och sallader. Vi ankomsten gladde det oss att dörren var uppställd så att vi visste vart vi skulle gå in. Men, döm om vår förvåning då vi får höra att carbonaran är slut. Rätten med troligen högst marginal med tanke på råvarukostnaderna var underdimensionerad - inte bra business.
Nu ställdes Roteln inför två alternativ: svära och gå, eller bita ihop och ta något annat från menyn. Det blev något annat: två fall av sallad (halstrad tonfisk respektive kyckling), grillad kyckling med rostad potatis, samt pasta i tomatsås med mozzarella.
Pasta. Då rotelns medarbetare fick pastan på bordet noterades snabbt att pastan hade en form som liknade mycket tjockväggiga cannelloni, delade, utan fyllning. En vanlig matkniv rådde inte på att dela bitarna. Faktum är att delningsförsöket slutade i att en pastabit slipprade iväg i en båge och landade på såväl personer som saker. Roteln såg till att skaffa en second opinion inom Roteln, och pastan dömdes ut som ej färdigkokt. Efter lite handviftade kom en servitör och hämtade tallriken och meddelande efter dialog med chefen att en ny portion skulle komma inom kort.
Ny portion kom inom 10 minuter, rykande het - och i allt väsentligt i samma konsistens, med undantag för bitarna alldeles i mitten av tallriken. Elastisk och studsig. Inspektör Kycklingsallad sa att det mest av allt liknade calamares: bläckfiskringar. Detta med avseende på såväl färg och form som konsistens. Mycket skarpsynt och träffsäkert anser rotelchefen.
Efter en stund kom hovmästaren förbi och undrade om det var vi som hade haft klagomål på kökets förmåga. Jodå, det var vi. Pastan var liksom halvkokt. Dock lite bättre andra gången. Roteln fick då veta att detta var minsann färsk pasta, och om man kokar den för länge blir den alldeles för mjuk. Intressant. Nu var det i och för sig inte överkokt pasta som var vårt problem, utan underkokt. Roteln kände från start att hovmästarn och vi pratade förbi varandra. När vi kom hem gick vi dock genast till bokhyllan och slog upp "färsk pasta" i Nordisk Uppslagsbok. En ny värld öppnade sig för oss som tidigare trott att spaghetti värptes av Kungsörnen.
Buco Nero - third strike and you're out.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar